6 Ağustos 2009 Perşembe

Bitkisel İlaçlara Yeni Bir Aday


hydroderm



Peru’nun Yağmur Ormanlarında yetişen Uncaria adlı bitkiden elde edilen bir maddenin DNA onarımına yardımcı olduğu gösterildi. AC-11 adlı bu ekstrenin biyoyararlanımı yüksek, içindeki oksindol alkaloidlerinden arındırılmış karboksi alkil esterler (CAE) içerdiği gösterilmiştir. AC-11 adı ile patent alan bu ekstrenin; insanda doğal DNA onarımını desteklediğini ifade etmesine Amerikan FDA dairesi tarafından izin verilmiştir.

Bu bitkinin şifalı olduğu Peru’lu yerlilerce 2000 yıldan beri biliniyordu. Yaralı savaşçıları daha çabuk iyileştirmek ve yaşlıların da kanser ve eklem hastalıklarını tedavi etmek için kabile doktorları bu bitkiyi kaynatıp, karanlıkta bekletilen suyunu törenle içiriyorlardı. Ancak bu ekstrenin batılıların dikkatini çekmesi Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Fitoterapi Ders notlarında anlatıldığı şekli ile:Don Luis adında bir yaşlı çiftçinin akciğer kanserini iyileştirmesi üzerine oldu. Avusturya’daki akrabaları Don Luis’in kanseri yendiğini öğrenince Avusturya’da Innsbruck Üniversitesi, Almanya’da Münih Üniversitesi, İngiltere’de Huntington Araştırma Merkezi, İsveç’de Lund Üniversitesi’nin dikkatini çekmiştir. Ayrıca Macaristan ve İtalya’da birkaç üniversite bu bitki ve klinik etkinliği üzerinde araştırmalar yapmaktadır.

Yine bu ders notlarında: Uncaria ekstresi kullanan doktorların deneyimlerini aktardıkları kongre ve dergilerde verilen bilgilere Dr. Klaus Keplinger,1989-1994 yılları arasında konu ile ilgili 3 patent almıştır. Amerika’da Dr.Brent W. Davis 1988 yılından bu yana uncaria üzerinde çalışmaktadır. Bitkinin kolit, hemoroid gibi kalınbarsak hastalıklarının tedavisinde başarı ile kullanmış ve 1988-1992 yılları arasında tedavi ettiği 150 hastadaki başarısı üzerine “Yeni ve çığır açıcı” olarak nitelendirmiştir.

Bir Peru’lu doktor, 1984-1988 yılları arasında kesin kanser tanısı konmuş 700 den fazla hastada 14 kanser türünü tedavi etmek için kullanmış ve elde ettiği başarıları anlatmıştır.

Whole Foods dergisine göre Uncaria tomentosa Amerika’da en çok satılan droglar arasında 11. sıraya yükselmiştir. Ancak bu durum bazı üreticiler için çabuk ve yüksek kazanç fırsatı gibi görünse de standardize ekstreleri kullanmak gerekmektedir. Çünkü bitkinin her yeri aynı etkinliği göstermemektedir.

Eski Başkan J.F.Kennedy’nin doktoru Dr.Charles Brusch’a göre harika sonuçlar beklenebilir.

AC-11 güvenilir bir bitkisel ekstredir. İçindeki alkaloidlerden arındırıldığı için kişinin kullandığı ilaçlarla etkileşime girmez, baş ağrısı ve bulantı gibi yan etkiler yapmaz.

AC-11, DNA onarıcı etkisi gösterilmiş tek doğal üründür.